Задържаха двама мъже за отглеждане на канабис в нарколаборатории

Районна прокуратура-Пловдив – Териториално отделение-Карлово привлече като обвиняеми И.М., на 46 г., и С.С., на 39 г., за това, че на 30 март 2021 г. отглеждали растения от рода на конопа – канабис, без надлежно разрешително, в нарушение на установените от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите правила – престъпление по чл.354в, ал.1 от Наказателния кодекс.  За И.М. обвинението е, че отглеждал 675 растения канабис в бивш мебелен завод в гр. Клисура, а за С.С. – 47 растения канабис в помещение в с. Звъничево, обл. Пазарджик.

Двете нарколаборатории са разкрити от служители на ОД на МВР-Пловдив – РУ-Карлово, като действията по разследването са съгласувани с Районна прокуратура-Пловдив – Териториално отделение-Карлово.   

Установено е, че нарколабораторията в бившия завод в гр. Клисура е била модерно оборудвана и замаскирана, снабдена с осветителна, вентилационна, поливна и отоплителна система.  В помещението са били отглеждани 675 растения канабис, открита е била и суха листна маса – марихуана. Намерени са уреди за измерване на влажността и температурата.

При предприети допълнителни претърсвания и изземвания, в условията на неотложност, на адреси в Пазарджик и областта, е била открита и втора нарколаборатория в с. Звъничево. Установено е, че лицата, които отглеждали растенията на двете места, са били свързани. Помещението в с. Звъничево се намира в жилищна сграда. При претърсване там са били открити общо 47 растения канабис в напреднал стадий на растеж.

И в момента по досъдебното производство се извършват активни действия по разследването – разпити на свидетели, назначаване на експертизи, оглед на веществени доказателства и др.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Пловдив – Териториално отделение – Карлово да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

По делото се издирват и други двама мъже, съпричастни към отглеждането на растенията.

Подробности за разкритите нарколаборатории бяха съобщени днес, 1.04.2021 г., на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор, и Сълко Литов, началник на РУ-Карлово.

Pin It on Pinterest