Задържаха двама германци за убийство на свой сънародник

Окръжна прокуратура-Добрич ръководи досъдебно производство за убийство на чужд гражданин в село Соколово.

Данни за разследването бяха предоставени на средствата за масово осведомяване от административния ръководител на Апелативна прокуратура-Варна Владимир Чавдаров на брифинг.

Първоначално досъдебното производство е започнато за престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК във връзка с получен сигнал от гражданка на Федерална република Германия, постоянно пребиваваща в България и живуща в с. Соколово, област Добрич, за това, че на 20 октомври 2021 година бил отвлечен съпругът й – мъж на 59 години, също германски гражданин, постоянно пребиваващ у нас.

Около 22:00 часа съпругата на жертвата получила ултимативно писмо с искане за откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал и пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

След получаване на сигнала за отвлечен чужд гражданин, веднага в разследването били включени и служители на териториалните структури на ДАНС и на ГДБОП. В резултат на следствените действия, ръководени от прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич, и реализирани съвместно от служители на ОД на МВР – Добрич, ТД „Национална сигурност“ и сектор „БОП“ в града, за броени часове е разкрито друго тежко умишлено престъпление – убийството на германския гражданин.

Установени са две лица, също граждани на Германия, имащи съпричастност към извършеното престъпление. Открито е и тялото на жертвата. 

Двамата мъже – Р.К. (59 г.) и Т.К. (23 г.), баща и син, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършено убийство – престъпление по чл. 116, ал. 1 във връзка с чл. 115 от НК. Те ще бъдат задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В брифинга взеха участие още окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев, ръководителят на териториалната структура на ДАНС, директорът на ОД на МВР в града старши комисар Явор Колев.

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров изказа благодарност на своите колеги от Окръжната прокуратура в Добрич, служителите на МВР, ДАНС и ГДБОП за усилията им по разкриването, документирането и събирането на доказателства за извършеното тежко криминално деяние.

Работата по доказване и документиране на тежкото деяние тече и към момента под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич.

Pin It on Pinterest