Задържаха двама братя и съучастника им за грабеж на 95-годишна жена

Двама братя и съучастникът им са задържани до 72 часа с постановление на прокурор от Териториалното отделение в Девня към Районната прокуратура във Варна, след като са били привлечени към наказателна отговорност за грабеж в съучастие на 95-годишна жена – престъпление по член 198, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от НК.

Утре прокуратурата ще внесе искане в Девненския районен съд за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо братята Йордан и Величко Т. и съучастника им Димитър Ст.  

На 23 срещу 24 март в Девня тримата влезли в дома на самотно живеещата 95-годишна жена.  Тя била набелязана за жертва от 27-годишния Димитър, който бил неин съсед и знаел, че възрастната жена живее сама.

В този час тя спяла. Нахвърлили се върху нея, запушили и притискали устата й и искали да им даде пари. След като не намерили пари, отнели телевизор, зимнина и хранителни продукти от хладилника на старицата. Сигнал за извършения грабеж жената подала около обяд на 24 март. В дома й имало паникбутон и тя го натиснала. Разказала за преживяното на дошлия охранител, който подал сигнал за престъплението в полицията.

Извършен бил оглед на местопроизшествието. Предприети били издирвателни мероприятия. Благодарение на бързите действия и професионализма на служителите от оперативните служби на ОД на МВР тримата извършители на грабежа на възрастната жена са установени и задържани.  

След като полицията установила авторите на престъплението, обитаваният от Величко и Йордан апартамент бил претърсен. Димитър, по чиято идея е бил извършен грабежът, доброволно предал вещите, които се намирали в него.

Двамата братя са осъждани, но реабилитирани по право. Съучастникът им Димитър е криминално проявен и води живот на клошар.

Pin It on Pinterest