Задържаха четирима за изнудване и отправени заплахи

Повдигнати са им обвинения по чл.214, ал.1 от НК, за трима от обвиняемите е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“

Служители на Криминална полиция в ОДМВР задържаха четирима мъже, в рамките на специализирана полицейска операция, проведена на 11 май в Бургас. Установено е, че в период от около пет месеца задържаните са принуждавали жител на областния град да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец, като за целта пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди. Деянието е

е извършвано при условията на продължавано престъпление и при съучастие между четиримата. Всеки от четиримата обвинени по чл.214, ал.1 от НК е имал определена роля – съответно подбудител, двама извършители и помагач. На първия е повдигнато обвинение и за това, че в края на декември м.г. е принудил жител на града да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества, като употребил заплахи с обезобразяване и палеж на автомобила му /престъпление по чл.143, ал.1 от НК/.

Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас съобщиха, че задържаните са осъществявали престъпната си дейност в две насоки: откривали лица, продавали малки количества наркотични вещества и след нанасяне на телесни увреждания, тормоз и заплахи, ги принуждавали да продават наркотици в тяхна полза. По отношение на други жертви в престъпната дейност – налагали парични санкции, тъй като те не успявали да им се издължат от продажба на предоставени им за пласиране наркотични вещества. Стойността на така наречените „глоби“ надвишавала значително дължимите суми. Четиримата обвинени  действали основно на територията на град Бургас, а сред пострадалите от действията им е имало и непълнолетни лица.

По отношение на трима от обвиняемите в съда е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Очаква се Районен съд – Бургас да го разгледа в свое заседание по-късно днес.

Pin It on Pinterest