Задържа рецидивист за опит за кражба

Дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия Петър С. за престъпление по чл. 196, ал.1, т. 2, вр. с чл. 195 ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 18 ал.1, вр. с чл. 29 ал.1, б. „А“ от НК.

Той е обвинен в това, че на 20.09.2020 г., около 9,30 ч., в гр. София, ж.к. „Младост“, от вход на блок, чрез използване на техническо средство – клещи за рязане на арматура, е направил опит да отнеме чужда движима вещ – велосипед, от владението на собственика Р. К., без негово съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – бил е задържан от полицай при 07 РУ-СДВР. Престъпното деяние Петър С. е извършил при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК.

Престъплението, за което Петър С. е привлечен като обвиняем, е наказуемо с лишаване от свобода от три до петнадесет години.

Предвид високата обществена опасност на деянието, на 20.09.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Петър С. за срок до 72 часа. На 22.09.2020 г. ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Pin It on Pinterest