Условна присъда за извършено данъчно престъпление

Състав на Окръжен съд Варна, при условията на съкратено съдебно следствие, призна за виновен в извършването на данъчно престъпление, квалифицирано по чл. 255 ал.1 т.2 и 6 от НК, С.М., на 41 години, от Провадия.

Подсъдимият призна вината си затова, че на 28.03.2017 г., като пълномощник и управляващ търговско дружество, укрил данъчни задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 4376.59 лв.

При подаване на годишна данъчна декларация за дейността на дружеството, подсъдимият използвал неистински фактури, с които осчетоводил неосъществени сделки с билки на обща стойност 43765.94 лв.

Отчитайки самопризнанията и чистото му съдебно минало, състав на Окръжен съд Варна му определи наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изтърпяване отложи с три годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 500 лева. Подсъдимият дължи и още 513 лв. разноски от досъдебната фаза на процеса.

Уважен бе граждански иск от страна на Министерството на финансите на РБ в размер инкриминираната сума от 4376.59 лв., считано с лихвите от датата на увреждането на бюджета.

Присъдата няма да бъде протестирана.

Pin It on Pinterest