Трима българи, обвинени за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, бяха предадени от румънските власти

Те бяха задържани на 10 декември в Букурещ

Днес на ГКПП „Русе-Гюргево“ румънските власти предадоха на българските съдебни органи задържаните на 10 декември в Букурещ трима български граждани в изпълнение на издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест.
Операцията на българските и румънски полицейски и съдебни органи по неутрализиране на организирана престъпна група за телефонни измами бе проведена  на 10 декември т.г.  Съвместните действия бяха координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подпомогнати от Центъра за полицейско сътрудничество на държавите от Югоизточна Европа (SELEC).
В рамките на операцията са задържани шестима български граждани. Трима от тях, сред които и ръководителят на групата, бяха арестувани в Букурещ (съгласно издадени от Специализираната прокуратура Европейски заповеди за арест), а другите трима  – на територията на Перник и София.  Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е действала от началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани, главно от територията на Република Румъния.
От тримата задържани в гр. Букурещ бяха иззети лаптоп, 84 СИМ-карти и 10 телефона, с които са набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, иззети са 75 телефона, 25 СИМ-карти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила.
Нанесените щети, предимно на възрастни хора, надхвърлят 156 000 лева.
С постановления на наблюдаващ прокурор на тримата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа, предстои  в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за постоянното им задържане.

Pin It on Pinterest