Крими

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село

В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника; двама са задържани по случая

Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с. Добрина, община Провадия. Полицейските действия са реализирани с цел  установяване и задържане на съпричастни към изготвяне и разпространение на неистински парични знаци с номинал 100 лева. Акцията е предприета след получени сигнали от началото на 2024 г. досега за  прокарване в обръщение на въпросните банкноти, предимно в търговски обекти на територията на София, като са регистрирани над 150 случая.

В тази връзка, в резултат на придобита информация и проведени оперативно- издирвателни действия, е установена производствена база, където се изготвят неистинските банкноти. При проведени претърсвания в условията на неотложност в имот в с. Добрина са намерени и иззети 291 банкноти с номинал  100 лева; други -55 с номинал 20 лева; мултифункционално устройство – лазерен принтер; лаптоп; флаш памет със съхранени на нея файлове – предпечат на различни банкноти с номинали 10, 20, 50 и 100 лева, както и 20 и 50 евро;  фолиа, холограми, лак и др. материали и консумативи.

Един е задържан на място, в работен процес, а впоследствие е установена съпричастност и на втори човек към процеса по изготвянето на банкнотите. Двамата, от които единият неполнолетен, са задържани за срок до 24 часа.

Образувано досъдебно производство по чл. 244, ал. 2 връзка с чл. 244 ал. 1. от НК.. Работата по случая продължава.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest