СГП внесе обвинителен акт в съда за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за използване на платежен инструмент (дебитна карта) без съгласието на титуляра – престъпление по чл. 249, ал. 1 от НК.

На 04.01.2020 г. вечерта свидетелката И.С. от област Шумен била клиент на ресторант в гр. София, на площад „Св. Неделя“, в който работил като сервитьор обвиняемият М.Ф., на 25 години. Около 19:00 ч. тя платила дължимата сметка за консумация на стойност 22.97 лв., използвайки дебитна карта.  Във времето след плащането свидетелката при неизяснени обстоятелства изгубила платежния инструмент.

След полунощ на 06.01.2020 г. обвиняемият извършил пет онлайн плащания на обща стойност 899.43 лв., а по-късно заредил и гориво на бензиностанция на бул. „България“, на стойност 39.98 лв. със същата дебитна карта. По-малко от час след това, извършил и три неразрешени от титуляра транзакции към „Национална лотария 7777.бг“ в размер на 130 лв.

Обвиняемият Н.С. е с чисто съдебно минало. За извършеното от него престъпление по чл.249, ал.1 от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума.

Предстои делото да бъде разгледано от Софийски градски съд.

Pin It on Pinterest