Съдят турчин за контрабанда на златни накити

На 11.10.2020 г. около 6 ч. на Митнически пункт – Капитан Андреево, на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“, пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция за Германия.

По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При пролъчване с рентгенова апаратура и последващия физически контрол във фабрична кухина между тапицерията и тавана на шофьорската кабина са били открити 6 пакета. Те съдържали 827 накита – пръстени, гривни, медальони, синджири, колиета, обици, както и гривни с червен и черен конец със златни елементи и 4 чифта копчета. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14-каратово злато, с общо тегло 1 977,71 грама и са на стойност 128 216 лева. Контрабандните златни изделия и товарния автомобил са били задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Хасково водачът на товарния автомобил – 61-годишен турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково. Разследването по случая продължава.

Pin It on Pinterest