Съдят турчин, за контрабанда на златни накити за 326 284 лева

На 04.05.2022 г., на ГКПП-Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Великобритания.

По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава във фабрични кухини на влекача и полуремаркето митническите служители са намерили укрити 13 броя картонени кутии, съдържащи бижутерийни изделия от жълт метал – пръстени, медальони, гривни, обици, колиета и синджири. Според експертизата на вещото лице откритите 3471,11 грама бижута били от 14 каратово злато и са на обща стойност 326 284,34 лева.

Контрабандните златни накити и влекачът са били задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Е.Ю. на 50 г., турски гражданин, е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 7000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.

Pin It on Pinterest