Съдят рецидивист за кражба

На 05.01.2021 г. Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу обвиняемия И. Я., на 59 г., за това, че отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 5000 лева, от владението на Б. Х., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив – престъпление по чл. 196, ал, 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал.1, б. А и б. Б от НК.

Пострадалият Б. Х. живеел в ж.к. „Люлин”, гр. София. На 18.07.2020 г. в района на пазар в ж.к. „Люлин“ Б. Х. се срещнал с обвиняемия И. Я. Двамата се заговорили, след което Б. Х. поканил обвиняемия в дома си. Те отишли в жилището на пострадалия, седнали в кухнята и започнали да употребяват алкохолни напитки.

Малко след това обвиняемият И. Я. се възползвал от невниманието на Б. Х. и влязъл в хола на апартамента. Там имало кожена чанта, в която Б. Х. съхранявал спестяванията си. Обвиняемият отворил чантата, взел намиращата се в нея парична сума в размер на 5000 лева и бързо напуснал жилището на пострадалия.

След като установил липсата на парите, Б. Х. подал сигнал за случая в 09 РУ-СДВР.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият И. Я. е осъждан. Настоящото деяние е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не било отложено по чл. 66 от НК и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

Предстои наказателното производство срещу И. Я. да продължи в Софийски районен съд.

Pin It on Pinterest