Съдят опасен рецидивист

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу Бисер Ат., направил опит да разпространи на лишен от свобода във варненския затвор високорискови наркотични вещества чрез хранителна пратка. 37-годишният подсъдим ще отговаря за престъпление по член 354а, ал. 2, т. 4, във връзка с член 18, ал. 1 от НК, извършено при условията на опасен рецидив.

На 17 юни 2017 г. подсъдимият предал на майката на свой приятел от затвора пратка, в която имало марихуана и метамфетамини. Подсъдимият и получателят на пратката се запознали в затвора по време на изтърпяване на ефективните си наказания.

На 9 юни 2017 г. 37-годишният Бисер бил освободен от затвора. Решил да разпространи наркотични вещества на лишен от свобода, като използва пратка с хранителни продукти. Позвънил на родителите на своя познат, които трябвало да го посетят за свиждане. Представил се под друго име и от скрит номер. Обяснил, че ще ги потърси човек с името Иван, който ще им предаде торбичка с хранителни продукти, предназначена за друг лишен от свобода.

След това се свързал с майката на лишения от свобода, като се представил за Иван. Уговорили се да се видят в района на затвора, за да предаде торбичката, в която имало две запалки с укрити в тях наркотични вещества.

При преглед на съдържанието на пратката служители на варненския затвор открили 10 топчета със суха тревиста маса и таблетка с метамфетамин.

Междувременно Бисер влязъл отново в затвора, за да изтърпи двегодишна ефективна присъда за обсебване на чужда движима вещ. В стаята за свиждане той се засякъл с майката на своя приятел, дошла отново на свиждане със сина си. Тя разпознала в Бисер мъжа, който й се представил като Иван.

По време на разследването по случая Бисер Ат. бил разпознат както от родителите на своя приятел, така и от свидетел, който му предоставил мобилния си телефон, за да се обади на родителите на лишения от свобода.

37-годишният подсъдим е осъждан многократно, като е изтърпявал ефективни наказания лишаване от свобода. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, го очаква наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Pin It on Pinterest