Съдят обвиняем за убийство на майка си

Софийска градска прокуратура предаде на съд 40-годишния Х.Б. по обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК.

 Обвиняемият Х.Б. живеел с майка си П.Й. в семейното им жилище в жк. „Люлин“ в гр. София. Мъжът бил трайно безработен и злоупотребявал с алкохол. През 2010 г. и 2017 г. бил лекуван в болнични заведения с поставена диагноза „Психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на алкохол. Синдром на зависимост“. И двете лечения той прекъснал по собствено желание.

 Отношенията между Х.Б. и П.Й. били влошени. В дома им често възниквали скандали, при които обвиняемият упражнявал насилие спрямо майка си. Въпреки това, пострадалата не подавала сигнали за тях. Понякога напускала жилището и отивала при племенниците си. През периода от м. януари 2019 г. до май 2019 г. възрастната жена била принудена да живее в мазето към апартамент в блок в жк. „Люлин“.  По настояване на съседите впоследствие обвиняемият прибрал майка си в семейното им жилище.

Към март 2020 г. агресивното отношение на Х.Б. спрямо майка му ескалирало в продължителни денонощни скандали и физическо насилие.

За времето от 17 ч. на 17.03.2021 г. до около 12,30 ч. на 19.03.2020 г. обвиняемият нанесъл жесток побой на майка си, вследствие на който възрастната жена починала.

След обяд на 19.03.2020 г.  Х.Б. многократно се обаждал на телефон 112, като искал от диспечерите съдействие за изнасяне на трупа на починалата от апартамента и за погребението й. Излагал противоречиви твърдения за смъртта на жената. Ходел и до Общинско предприятие „Гробищни паркове“ – София и заявил на служителите, че е намерил майка си мъртва.

По повод обажданията му на тел. 112 жилището било посетено от полицейски служители и екип на Спешна помощ. Х.Б. бил задържан и привлечен към наказателна отговорност за убийство.

Към момента той е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Pin It on Pinterest