Съдят обвиняем, държал нерегистрирани метал детектори, предназначени за търсене на археологически обекти

Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу И.С. за престъпление по чл.277а, ал.7, пр. 2 от НК.

Обвинението срещу 46-годишния мъж е за това, че на 07.11.2020 г. в село в община Свищов, в дома си и в лек автомобил „Фолксваген Туран“, противозаконно държал оръдия – общо четири метал детектор- металотърсачи, с неустановена марка и модел, със сгъваема дървена конструкция,  за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Установените метал детектори не били регистрирани по реда на Закона културното наследство и Наредба № Н-00-0001 от 14.02.2011 г. за извършване на археологически проучвания.

На 07.11.2020 г.  бил  подаден сигнал, че в ниви, обработвани от местна кооперация, бил забелязан мъж да извършва иманярска дейност, използвайки металотърсач. Пристигналите полицейските служители установили на място обвиняемия, който в този момент държал в едната си ръка металотърсач, а в другата лопата. При извършено претърсване в автомобила на обвиняемия бил открит втори металотърсач и права лопата, а в жилището му намерени и иззети още два метал детектора.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Pin It on Pinterest