Съдят млада жена за кражба и теглене на пари от чужда банкова карта

21-годишната Н.Т. е предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна за две престъпления – кражба на дамско портмоне и теглене на пари от чужда банкова карта без съгласието на притежателя й, в условията на продължавано престъпление.

Обвиняемата Н.Т. е добре известна на органите на реда, има множество полицейски регистрации и задържания. Тя е от гр. Игнатиево, има основно образование и е безработна, а паричните средства, с които разполага, са набавяни чрез престъпления против собствеността, които извършва.

От справката за съдимостта й е видно, че младата жена е осъждана към настоящия момент по 9 дела за общо 12 престъпления, от които 9 кражби и 3 престъпления по чл. 249 от НК. Към настоящия момент излежава присъда в Затвор – Сливен.

На 13 февруари 2020 година обвиняемата влязла в магазин за дрехи, намиращ се на бул. „Чаталджа“ във Варна. Забелязала жена, която носела раница на гърба си и се приближила до нея. Разкопчала ципа на едната от преградите на раницата и измъкнала оттам портмонето на жертва си. След това скрила откраднатата вещ и напуснала магазина.

В портмонето Н.Т. намерила 150 лева и лични документи. Намерила и банковата карта на потърпевшата заедно с ПИН код към нея. Обвиняемата спряла на първия банкомат и започнала да тегли пари. Успяла да реализира три транзакции и изтеглила сумата от 1000 лева.

Едва след като се прибрала в дома си, пострадалата разбрала, че е жертва на престъпление. Подала сигнал в полицията. Сигнализирала и в банката, която използвала, за откраднатата банкова карта и така разбрала, че от нея вече са изтеглени 1000 лева.

Предстои делото срещу Н.Т. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. За кражбата по чл.194, ал.1 от НК, извършена от нея, тя може да получи наказание „лишаване от свобода“ до осем години, а за използването на чужд платежен инструмент  – престъпление по чл. 249, ал. 1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години и глоба до двойния размер на получената сума.

Pin It on Pinterest