Съдят млад шофьор, причинил смъртта на пътничка

20-годишният Галин Р. е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за причиняване по непредпазливост смъртта на пътничка в автомобила си, след като нарушил правилата за движение по пътищата. Тежкият пътен инцидент станал на 6 февруари тази година в района на община Аксаково. Подсъдимият имал към момента на произшествието само 9 месеца шофьорски стаж. За краткото време, в което бил правоспособен водач, той  успял да се сдобие с наказателно постановление.

Във фаталния ден подсъдимият, негов братовчед и 29-годишната тяхна позната отишли във Варна с автомобила на Галин. Колата била закупена, но не била прехвърлена на негово име. В началото на февруари подсъдимият спукал предна лява гума и я сменил с резервната. Тя била негодна за експлоатация, тъй като била произведена в далечната 1999 г. и била различна от останалите три. Галин отлагал смяната на резервната гума, като се надявал колата му да не поднесе или, ако се случи, да успее да я овладее.

На връщане от Варна валял дъжд и настилката била мокра. Галин предприел изпреварване на специален товарен автомобил, който се движел с около 46 км в час. Колата му поднесла и се завъртяла и последвал удар между лекия и товарния автомобил. От удара купето на леката кола се деформирало и ламарините притиснали седящата на задната седалка 29-годишна жена, която починала.

Съдебномедицинската експертиза сочи като причина за смъртта на младата жена тежка гръдна травма. Причина за пътния инцидент според обвинителния акт на прокуратурата е самонадеяността на младия шофьор.

Предстои делото срещу  20-годишния Галин Р. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. 

Pin It on Pinterest