Съдят мъж за неспазване на задължителната карантина след завръщането от Норвегия

Апелативна прокуратура – София е взела на специален надзор ново досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 355, ал. 2 от НК.

То се води под ръководството на Районна прокуратура – Видин срещу 64-годишния В.И. Мъжът нарушил предписаните от Районна здравна инспекция в гр. Видин противоепидемични мерки, според които следвало да бъде изолиран след завръщането си от Норвегия.

На 01.04.2020 г. В.И. пристигнал с товарен автомобил, като преминал през ГКПП Дунав мост 2 Видин – Калафат. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данните си и посочил адрес за пребиваване. Бил уведомен за задължителното спазване на карантина за срок от 14 дни.

На 05.04.2020 г., на сформирания на входа на гр. Видин контролно пропускателен пункт, според указанията на кризисния щаб, служители на РУ на МВР гр. Видин извършили проверка на пътуващия в лек автомобил гражданин. Било установено, че това е В.И., наскоро се е завърнал от рискова държава и е следвало да спазва карантина на домашния си адрес в с. Новоселци, област Видин. Напускайки задължителното му местонахождение и тръгвайки към гр.Видин, без основателна причина за това, той извършил престъпно деяние в условията на извънредното положение. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

От началото на извънредното положение и въведените във връзка с него мерки, под ръководството на Районна прокуратура – Видин са били образувани дванадесет досъдебни производства за неспазване на задължителната карантина след завръщане в страната.

Прокуратурата апелира към гражданите да проявяват отговорно отношение в сложната епидемична обстановка.

Pin It on Pinterest