Съдят мъж за измама със събрана парична помощ за погребение

Районна прокуратура – Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.О. за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

На 23.07.2015 г., при трудова злополука при ремонт на хотел „Кемпински Зографски – Маринела“ в столицата, загинал строителният работник И.Г. Колегите му събрали парична сума в размер на 1000 лева в помощ на родителите му.

Два дни по-късно парите били предадени на майката на покойния в дома й в местността „Врачански лозя“ в района на гр. Враца. На тази среща, освен колегата на И.Г. и бившата му приятелка, бил и обвиняемият Г.О., помолен да ги превозва.

На следващия ден жената посетила погребална агенция, където доплатила за необходимите разходи, като използвала част от събраните пари. Междувременно по мобилния й телефон и позвънил О., който заявил, че станало объркване и въпросната сума от 1000 лева не следвало да й се дава, тъй като била предназначена за материали.

Следобед обвиняемият пристигнал с такси в дома на пострадалата, като по негово настояване тя му предала остатъка от 800 лева.

Впоследствие жената разбрала, че била измамена и не трябвало да му дава парите.

За случая била уведомена полицията и образувано досъдебно производство за извършено престъпление – въвеждане в заблуждение с цел имотна облага. Едва след извършване на процесуални действия спрямо О. той възстановил на пострадалата Г. половината от причинената й щета – 400 лева.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Г.О. да продължи в съда.

Pin It on Pinterest