Съдят мъж упражнявал професия без правоспособност

Софийска районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Георги С. за това, че е упражнявал професия – шофьор на такси, без да има съответна правоспособност и деянието е извършено повторно – престъпление по чл. 324, ал. 3, вр. ал. 1, пр. 1 от НК.

На 20.01.2020 г., около 16.05 ч., в гр. София, на бул. „Шипченски проход“, обвиняемият Георги С. управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, оборудван като таксиметров, с жълт цвят, с надписи „Такси“, с монтирана светеща табела на покрива „такси”, с включен светлинен сигнал „заето“, с включен фискален касов апарат и превозвал клиент. По същото време и на същото място Георги С. бил спрян за проверка от служители на 01 РУ-СДВР. При проверката обвиняемият не представил на полицаите свидетелство за управление на МПС, удостоверение за психологическа годност и удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил”. Съгласно Наредба № 34 на Министерство на транспорта – Водачът на лек таксиметров автомобил трябва да отговаря на следните изисквания: 1. да притежава свидетелство за управление на МПС; 2. да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и да не е лишен по съдебен или административен ред от правото да управлява моторно превозно средство; 3. да е психологически годен по смисъла на наредбата по чл. 152, ал. 1, т. 2 от Закона за движението по пътищата. 5. да притежава удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил“. В хода на разследването било установено, че към посочената дата Георги С. нямал валидни издадени такива удостоверения, а освен това бил многократно осъждан за престъпления от общ характер, включително за престъпление по чл. 324, ал. 1 от НК.

В хода на образуваното досъдебно производство спрямо обвиняемия Георги С. била взета мярка за неотклонение „Задържане под стажа“. Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.

Pin It on Pinterest