Съдят жена за нарушена заповед за защита срещу домашно насилие и съпротива срещу полицейски служители

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.М. (на 50 години), привлечена към наказателна отговорност за извършени от нея престъпления по чл. 296, ал. 1 от НК и по чл. 270, ал. 1 от НК.

Обвиняемата М. била във влошени отношения с майка си – Л.А. Често се отнасяла грубо и арогантно спрямо възрастната жена, упражнявала върху нея психически и физически тормоз – повишавала й тон, обиждала я с нецензурни думи и налитала да я бие. Именно това станало повод, както и конкретен акт на домашно насилие през м. април 2019 г., пострадалата А. да сезира съда с молба за защита от домашно насилие. По образуваното гражданско дело била издадена заповед за незабавна защита, с която обвиняемата Д.М. била задължена да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо майка си. Било й забранено да приближава както самата нея, така и жилището й, местоработата й и местата за социални контакти и отдих на разстояние по-малко от 200 метра. Дъщерята била отстранена от съвместно обитаваното жилище в кв. „Рудничар“ в гр. Перник.

Въпреки че нямала право да приближава майка си, в ранните сутрешни часове на 06.07.2019 г., обвиняемата М. влязла в имота на майка си, която по онова време била сама и спяла. Събудена от шума в къщата, тя видяла дъщеря си в непосредствена близост до нея. Възрастната жена я помолила да напусне, като й напомнила за издадената заповед за незабавна защита. В отговор Д.М. започнала да вика на майка си и й отправила заплахи: „Ще те унищожа, нещастнице! Ще те съсипя!“. Л.А. се обадила на телефон за спешни повиквания 112.

На място пристигнали полицейски служители, които станали свидетели на агресивното поведение на обвиняемата, която продължавала да вика и в тяхно присъствие. Било й отправено устно предупреждение да спре, но тя не го изпълнила. Съзнавайки, че е нарушила издадената заповед за защита и вероятно ще бъде задържана от органа на реда, Д.В. побягнала, но била настигната от униформените. Поради оказаната от нея съпротива, полицаите й сложили белезници и я задържали за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Междувременно започналото гражданско дело по повод депозираната от Л.А. молба за защита от домашно насилие приключило с постановяването на решение, с което на обвиняемата се забранявало да доближава майка си и да влиза в жилището й за срок от осемнадесет месеца.

Няколко месеца по – късно, вечерта на 06.05.2020 г., Д.М. влязла в имота на Л.А. През прозореца жената забелязала дъщеря си в дворното пространство, която впоследствие се качила на втория етаж на къщата и останала там за известно време. Уплашена да не бъде подложена отново на психически и физически тормоз, възрастната жена подала сигнал на телефон 112 и излязла навън, за да изчака пристигането на полицейските служители.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата М. да продължи в съда.

Pin It on Pinterest