Съдят извършител на грабеж

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение срещу И.Б., за това, че в условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи – парична сума на стойност 2050 лева, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

Според обвинителния акт, на 08.09.2021 г., около 12:40 ч., в гр. София, ж. к. „Христо Смирненски“, пострадалата С.А., на 91 години, седяла на пейка зад блока, в който живеела. При нея дошъл непознат – обвиняемият И. Б. и я заговорил. Той бил с дълга изрусена коса, носел предпазна маска, покриваща устата и носа му и говорел за себе си в женски род. Казал на С.А., че е приятелка на малката ѝ внучка и че има да ѝ връща пари. Пострадалата имала две внучки, поради което му повярвала. Предложила му да ги даде на нея и тя да ги предаде на внучката, но И.Б. казал, че трябва да остави бележка от кого са и предложил да отидат до апартамента ѝ. Двамата отишли в жилището на пострадалата, а обвиняемият ѝ казал, че трябва да му развали банкнота от 100 лв. С.А. отворила портмоне, в което имало сумата от 2050 лв. и извадила от него две банкноти по 50 лв. Тогава И.Б. издърпал портмонето от ръцете ѝ, грабнал и двете банкноти по 50 лв. и напуснал жилището. С.А. се обадила на тел. 112 и съобщила за грабежа.

Разследването по делото е проведено от 01 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. В хода му са разпитани свидетели, извършени са оглед на местопроизшествие, проведено е разпознаване, назначени и изготвени са експертизи и др.

Според заключението на комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, С.А. не страда от психично заболяване, в т. ч. деменция. Нейните паметово-интелектуални възможности са добре съхранени за възрастта ѝ.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.

Pin It on Pinterest