Съдят извършител на грабеж

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу  Ц. К., за това, че в условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

Според събраните по делото доказателства на 12.03.2021 г. около 10:15 – 10:30 ч. в гр. София, ж.к. „Стрелбище“ пострадалата Е. Л. чула позвъняване в апартамента си. На вратата на жилището бил непознат за нея мъж, установен в последствие като обвиняемия Ц. К., който търсел дъщеря ѝ. Е. Л. отговорила, че дъщеря ѝ живее в чужбина. Непознатият обяснил на пострадалата, че е семеен приятел на дъщеря ѝ, което не било истина, и тогава Е. Л. го поканила да влезе в жилището.

Обвиняемият Ц. К. разказал на пострадалата, че майка му била приета в болница за операция, а той нямал пари за лечението ѝ. Поради това дошъл, предварително знаейки, че ще получи помощ, като първоначално поискал 160 лв., а после 1000 лв.

Е. Л. разполагала с 3500 лв., които държала в спалнята. Помолила Ц. К. да я изчака в кухнята и отишла за парите. Той обаче я последвал, изблъскал я, взел 2950 лв. и изтичал навън по стълбите.

В хода на разследването бил извършен оглед на местопроизшествие, разпитани били свидетели, било извършено разпознаване, както и видео-техническа експертиза, били изискани и приложени писмени справки.

Ц. К. е на 43 години, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан многократно – по 24 на брой присъди за извършени престъпления против собствеността и измами.

В хода на разследването били събрани данни за множество престъпления против собствеността, извършени от Ц. К. на територията на гр. София. Те се характеризирали с това, че обвиняемият посещавал жилища на граждани в различни квартали, представял се за близък на роднини на живущите в тези жилища и под различни предлози искал различни парични суми от пострадалите, като щом получел парите, напускал съответните жилища.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.

Pin It on Pinterest