Съдят 18-годишен, шофирал след употреба на наркотици

Днес, 16.02.2021 г., Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Г. С., на 18 г., за това, че управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества, а именно 3,4-метилендиокси-метамфетамин (екстази, MDMA) – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

На 19.10.2020 г., около 00,35 ч., обвиняемият Г. С. управлявал лек автомобил по бул. „Драган Цанков“ в гр. София. По същото време и на същото място той бил спрян за проверка от служители на 04 РУ-СДВР. В хода на проверката полицейските служители забелязали, че Г. С. бил видимо притеснен, отговарял несмислено, а на моменти и несвързано. В тази връзка на мястото били изпратени служители на отдел „Пътна полиция“-СДВР, които извършили проверка на обвиняемия Г. С. за употреба на наркотични или упойващи вещества с техническо средство „Дръг тест 5000“. Проверката дала положителен резултат за употреба на метамфетамин. За установеното обстоятелство на Г. С. бил съставен акт за установяване на административно нарушение, като заедно с акта му бил издаден и талон за изследване. След това той бил придружен от органите на реда до медицинско заведение, където дал проби за изследване.

В хода на разследването било установено, че обвиняемият Г. С. е управлявал моторно превозно средство след употреба на 3,4-метилендиокси-метамфетамин (екстази, MDMA), което е наркотично вещество включено в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

По случая било образувано досъдебно производство. Предстои делото срещу Г. С. да продължи в Софийски районен съд.

Pin It on Pinterest