Съдът остави без уважение искането за по-лека мярка на подсъдим, осъден за помагачество в извършване на опит за убийство

Състав на Софийски апелативен съд е оставил без уважение искането на защитата на Р.Л., подсъдим по наказателно производство за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 20, вр. чл. 18 от НК, за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

Подсъдимият Р.Л. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура и е признат за виновен от първоинстанционния съд за помагачество в извършване на опит за умишлено убийство. През периода от пролетта 2014 г. до 29.10.2015 г. той набавил парични средства, организирал следене на А.П. и дал съвети на другите съучастници в престъплението. По този начин ги улеснил да извършат престъпното деяние. В резултат на действията на подсъдимия Л., около 08:35 ч. на 29.10.2015 г., на кръстовище в кв. „Кръстова вада“, извършителите произвели изстрели с два гранатомета РПГ-22 към лек автомобил „Mercedes S 500 Gard“, в който пътували А.П. и С.Б. Смъртта на въпросните лица не настъпила поради факта, че МПС било бронирано и снарядите не проникнали в него.

За това престъпление Р.Л. е бил осъден на петнадесет години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване.

         Присъдата е била протестирана от Софийска градска прокуратура и обжалвана от защитата на подсъдимия Л. Наказателното производство на въззивна инстанция е приключило и се очаква решението на съда.

Pin It on Pinterest