РП-Хасково внесе протест срещу определение на съда, с което е наложена парична гаранция на собственик на куче, нахапало дете

Днес, 20 юни 2022 г., Районна прокуратура-Хасково внесе протест срещу определение на Районен съд-Хасково, с което е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 6000 лева спрямо А.К.,  на 51 г.

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 14.06.2022 г., в с.Въгларово, общ. Хасково, не положил достатъчно грижи за гръбначно животно – домашно куче, порода „Кавказки вълкодав“, намиращо се под негов надзор, в резултат на което животното причинило обширни и дълбоки рани от ухапвания, представляващи разстройство на здравето, временно опасно за живота – средна телесна повреда, на 10-годишно момче – престъпление по чл. 325в ал. 1 от Наказателния кодекс.

Повдигнатото обвинение е за престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба до 5 000 лева.

В мотивите към протеста Районна прокуратура-Хасково счита, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление като основание за това са  изключително високата степен на обществена опасност на деянието, начинът на извършването му, с което са засегнати здравето и неприкосновеността на малолетно лице и създадена опасност и за друго малолетно лице, както и високата обществено опасност на самия деец и др.

Предстои Окръжен съд-Хасково да насрочи заседание по делото, на което прокуратурата ще настоява спрямо обвиняемия да бъде взета мярка  за неотклонение „задържане под стража“. 

Pin It on Pinterest