Крими

Разкриха големи количества коноп, отглеждани край с. Родина

При проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпленията против наркотичните вещества, вечерта на 14.09.2023 г, в стопански двор в землището на с. Родина, община Златарица,  в момент на обгрижване – поливане на растения от рода на конопа са задържани  две лица (на 50  и на 52 години). 

Това бе съобщено на съвместен брифинг, даден от Районна прокуратура – Велико Търново и ОД МВР – Велико Търново,  в който участваха Тихомир Шабов, районен прокурор на РП – Велико Търново, и Димитър Машов, директор на ОД МВР- Велико Търново.

При направения оглед на място са били установени 256 растения от рода на конопа с височина между 2 и 3 метра. На следващия ден, при претърсване в същия имот, са били намерени пет чувала с марихуана  (суха, готова за разпространение), с тегло 38.300 килограма – съобщи Димитър Машов.

Образувано е досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Велико Търново. Двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за отглеждане и държане на наркотични вещества. С постановление на наблюдаващ прокурор те са задържани за срок до 72 часа, като от прокуратурата ще бъде внесено в съда искане за вземане на мерки „задържане под стража“ спрямо тях.

Предвидените в закона наказания за отглеждане на наркотични вещества са от 2 до 5 години лишаване от свобода и глоба  в размер на от 5 000 лв. до 10 000 лв., а за държане на същите – от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба в размер на от 2000 лв. до 10 000 лв.,  уточни прокурор Шабов.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна  прокуратура – Велико Търново.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest