Пресякоха канал за търговия с културни ценности

Открити са общо около 820 монети и различни артефакти с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина

Двама участници в незаконна схема за търговия с културно-исторически ценности са задържани от служители на отдел “Криминална полиция” при областната дирекция на МВР в Пловдив.

Работата на криминалистите стартирала във връзка с постъпила оперативна информация за износ на антики извън страната. В хода на разследването, проведено под наблюдение на прокуратурата, са събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина. В неделя двамата били задържани в момент на сделка и при последвалите лични обиски от тях са иззети около 600 старинни монети. При претърсвания на няколко адреса в Пловдив, София, Асеновград и Стамболийски допълнително са открити около 200 монети и множество предмети с характеристики на движими културни ценности. В едно от жилищата е открита и марихуана, съобщи  директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев.

Според първоначалната експертиза на вещо лице от Историческия музей в Пловдив, по-голяма част от намерените монети са автентични и датират от всички епохи на Античността и Средновековието, а материалите от които са изработени са бронз, сребро и злато. „Някои от тях са с изключителна историческа стойност, а част от останалите предмети тепърва ще бъдат оценявани. Става въпрос за изключително сериозен успех на пловдивската полиция”, подчерта окръжният прокурор Румен Попов.Той уточни, че задържаните мъже са известни с иманярската си дейност от преди години, но с чисто съдебно и криминално минало и понастоящем те са се съсредоточили в търговия с античните предмети. Задържани са за срок до 72 часа и са им повдигнати по две обвинения – за държане на културни движими ценности, като съответно на единия – за тяхното разпространение, а на другия – за придобиване. Ако двамата бъдат признати за виновни, ги очаква лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 3000 до 15 хиляди лева.

Pin It on Pinterest