Петима души са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, измами, лихварство и разпространение на наркотици

В хода на действията по разследване, на 5 октомври, в столичните квартали „Христо Ботев“, „Левски“, „Враждебна“,“ Дружба“ и „Димитър Миленков“ бяха извършени общо 57 претърсвания и изземвания на жилища и автомобили, както и лични обиски.

Намерени и иззети бяха документи и компютри с информация, доказваща престъпната дейност на групата, хладни оръжия, патрони, пари, неголямо количество наркотици. Иззети бяха и три автомобила, ползвани от участниците в групата, съобщи изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

До момента по досъдебното производство са разпитани 43 свидетели, 9 от които пред съдия. Събраните доказателства сочат, че групата е сформирана още през 2014 г., като участниците са разчитали дейността й да не бъде разкрита чрез всяване на страх у пострадалите.

Петимата привлечени към наказателна отговорност са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване, съпроводено с физическо насилие, лихварство, измами, и разпространение на наркотици, действала на територията на София и страната. Те вече са осъждани за престъпления против личността (телесни повреди, закани за убийство, изнасилвания, кражби).

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от петимата обвинени, посочи прокурор Маджарова.

Директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев отчете много доброто взаимодействие със Специализираната прокуратура при провеждането на текущото разследване.

Той посочи, че оперативната информация за престъпната дейност на групата е постъпила в началото на тази година. Проведени са множество оперативно-издирвателни действия, на базата на които впоследствие е образувано досъдебно производство. Участниците в групата са криминално проявени за множество и разнородни престъпления – кражби, телесни повреди, изнудване, измами. Двама са основните лидери, като са установени и около 20 души от тяхното обкръжение, които до голяма степен са подпомагали престъпната им дейност.

Гл. комисар Янев апелира, ако има още потърпевши от престъпната дейност на групата, да се свържат с органите на МВР, за да се подпомогне разследването и то да бъде доведено до успешен край. 

Pin It on Pinterest