Отмениха предсрочното условно освобождаване на пиян шофьор, причинил смъртта на трима

По протест на Окръжна прокуратура – Пловдив, състав на Апелативен съд – Пловдив отмени определение на Окръжен съд – Пловдив за условно предсрочно освобождаване на Л. Т.

В момента той излежава присъда от 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим, постановена по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив за тежка катастрофа с трима загинали на бул. „Руски“ в гр. Пловдив. По делото е установено, че на  18.11.2016 г., 26-годишният тогава Л. Т., управлявал лекия си автомобил „Ауди“ след употреба на алкохол и със скорост близо 100 км в час. Той се блъснал в друга кола, в която пътували четирима души. На място са загивали двама от тях, а третата пострадала жена е починала от нараняванията си в болницата.

Присъдата на Л. Т. е влязла в сила на 14.03.2018 г. Първоначално той е бил осъден на 4 години „лишаване от свобода“ от Окръжен съд-Пловдив,  като след това присъдата е увеличена от Апелативен съд-Пловдив на 6 години „лишаване от свобода“. По-късно Върховният касационен съд е изменил наказанието, като го е намалил с една година. В момента Л. Т. излежава 5-годишна присъда „лишаване от свобода“ и е лишен от право да управлява моторно превозно средство за период от 7 години.

В мотивите на определението си съставът на Апелативен съд – Пловдив е посочил, че в случая е налице една от предпоставките за условно предсрочно освобождаване, а именно – Л. Т. е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание (всичко 3 години 7 месеца и 21 дни), а  неизтърпеният остатък се явява в размер на 1 година 4 месеца и 9 дни. Апелативните съдии са приели, че липсват данни за изпълнение на второто изискване на закона, а именно осъденият да е дал доказателства за своето поправяне. Дали корекционният процес спрямо осъденото лице е приключил и дали са постигнати положителни резултати от него,  следва да се установи на базата на изготвения спрямо Л. Т. план на присъдата,  като в случая такъв липсва.

Отделно от това от наличните в досието на осъдения първоначален и текущ доклад и психологическо заключение се установява, че при него се отчита дефицит в една и съща проблемна зона – „Отношение към правонарушението“. За постигане на положителна промяна в тази насока би следвало да са планувани и насочени социално-възпитателни дейности спрямо Л. Т., но за извършени конкретни такива, също няма данни, смятат съдиите.

Полагането на обществено полезен труд и спазването на правилника за вътрешния ред е задължение на всеки осъден. За изпълнение на тези си задължения и проявеното добро поведение Л. Т. е стимулиран с  домашен отпуск. Именно затова режимът за изтърпяване на наказанието му е изменен в по-лек. Според съда, тези данни не са достатъчни, че Л. Т. е дал доказателства за своето поправяне, поради което съдиите смятат, че спрямо него следва да продължи корекционното въздействие.

 Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Pin It on Pinterest