Оставиха в ареста Ветко Арабаджиев

Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Пред магистратите той заяви, че не разбира в какво е обвинен, предаде БНР.
Съдебното заседание е по искането на прокуратурата. Обвинението настоява той да остане за постоянно в ареста. Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е и била съпругата му Маринела. По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.
В 208 тома са събрани доказателства, с които спецобвинението ще иска да убеди съда, че Ветко Арабаджиев трябва да остане за постоянно в ареста. От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.
Ветко Арабаджиев беше екстрадиран в България от Испания и около полунощ пристигна с полет от Мадрид. След като самолетът кацна на летище София, Арабаджиев беше конвоиран до ареста. Екстрадирането става 9 месеца, след като хотелиерът беше обвинен задочно за данъчни престъпления и пране на пари.
На 31 август миналата година два от знаковите хотели на фамилията Арабаджиеви в София и Пловдив осъмнаха под полицейска обсада. Няколко часа по-късно стана ясно, че доскоро влиятелната бизнес двойка се разследва като организирана престъпна група, част от която е и Вълчо Арабаджиев – младши и още няколко души. Ден след акцията настоящият заместник главен прокурор, а тогава само шеф на спецпрокуратурата, Иван Гешев описа образно откритото само за 24 часа от разследващите: „Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Наложи се през нощта спешна среща с БНБ, за да осигуряваме броячни машини, защото сумите са потресаващи“.
След това започна голямото издирване на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Преди два месеца те бяха открити в курортно градче край Барселона, а преди дни испанският съд каза „да“ за главата на семейството и поиска още документи за съпругата му.
„Това е официалната причина, а неофициалната – ангажирали са сериозна адвокатска защита. Правят всичко възможно явно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален“, каза Иван Гешев.

Pin It on Pinterest