Оставиха в ареста мъж за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Димитър П., привлечен като обвиняем за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди.

Димитър П. е обвиняем за това, че на 07.07.2019 г., около 19:00 часа, в градинка в ж. к. „Възраждане“ в гр. Бургас, причинил на И. Й. телесна повреда по хулигански подбуди, чрез нанасяне на порезни рани с нож (престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК).

Според въззивната инстанция действително предявеното обвинение на Димитър П. не е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, но първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, е обвиняемият да е извършил престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“ или друго по-тежко наказание. В случая престъплението е наказуемо с „Лишаване от свобода“ до три години. Настоящият въззивен състав намери, че правилно първоинстанционният съд е приел, че от събраните до момента доказателства може разумно да се предположи, че обвиняемият е извършил деянието, предмет на разследването. Окръжен съд – Бургас счете, че е налице реална опасност Димитър П. да извърши престъпление, ако мярката му за неотклонение е по-лека от „Задържане под стража“. Опасността се обосновава от данните по делото, свързани с механизма на извършване на деянието, сочещи на първоначално проявена безпричинна агресия от страна на обвиняемия спрямо майка с невръстно дете, насочена впоследствие към нейния съпруг, който се е опитал да я защити от нападението на Димитър П. „Демонстрираното отсъствие на първични задържащи механизми, незачитане не само на основни човешки ценности, но и на елементарни етични норми на социално поведение, в съчетание с наличните по делото данни, че обвиняемият е бивш военен, служил и в чуждестранен легион, като след завръщането си от този легион е показал признаци на влошаване на психическото му състояние, за което не са взети адекватни медицински мерки до момента, сочат, че риска обвиняемият да извърши престъпление е напълно реален“, казва в мотивите си съда.

Според въззивната инстанция по делото е необходимо изготвянето на комплексна съдебно психиатрично-психологична експертиза за изясняване на психическото състояние на обвиняемия както към момента на извършване на инкриминираното деяние, така и понастоящем. Чистото съдебно минало и наличието на постоянен и настоящ адрес на Димитър П. не са такива обстоятелства, които да изключват категорично опасността от извършване на престъпление, поради което да не се вземе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Pin It on Pinterest