Оставиха в ареста извършители на грабеж, придружен с убийството на чужд гражданин

Състав на Варненския окръжен съд уважи исканията на Окръжната прокуратура във Варна и със свои определения взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 34-годишния Людмил М., 43-годишния Радослав М. и 21-годишната Ренета Н. Тримата са привлечени към наказателна отговорност за грабеж, придружен с убийството на австрийския гражданин Мизгин Х. – престъпление по член 199, ал. 2, във връзка с член 198, ал. 4 от НК. Обвиняемите са от Русе.

На 8 август тази година тялото на 35-годишния Мизгин е намерено в хотелска стая във Варна. След извършената аутопсия било установено, че смъртта на младия мъж с австрийско гражданство, който следвал в Медицинския университет във Варна, е причинена от предозиране с различни видове наркотични вещества в комбинация с рискови лекарства, които в България се изписват със зелена рецепта.

От вещите на починалия австрийски гражданин липсвали документите му, лаптоп, телефон и часовник. Преносимият компютър и часовникът на австрийския гражданин са  открити в заложна къща във Варна, където са оставени от Людмил и Радослав.

Наркотичните вещества, както и рисковите лекарства, причина за смъртта на 35-годишния студент, били дадени на Ренета от двамата й съучастници с цел да бъде упоен и ограбен след това. 21-годишната русенка предлага сексуални услуги. Разследването по случая установява, че тримата прилагат престъпната схема с упояване чрез наркотични вещества не за първи път, но този път са предозирали наркотичните вещества.

При задържането им са намерени и иззети в тях различни видове наркотични вещества и две електронни везни. Пет дни преди грабежа, придружен с убийството, те са били установени да държат наркотични вещества и електронна везна. Тогава гастрольорите обитавали стая в друг варненски хотел.

Предстои привличането им като обвиняеми и за държане с цел разпространение на високорисковите наркотични вещества.

Справка за съдимостта им показва, че Радослав е осъждан девет пъти, включително за грабежи и кражби. Въпреки това и след изтърпяване на присъдите има криминалистически регистрации. Известен на полицията е и  Людмил. Ренета е със седем регистрации за престъпления против собствеността.  

 Определенията на Варненския окръжен съд, с които са наложени най-тежките мерки за процесуална принуда – задържане под стража, подлежат на обжалване пред Апелативния съд.

Pin It on Pinterest