Оставиха в ареста извършител на грабеж, придружен с причинена средна телесна повреда на възрастна жена

По искане на Окръжна прокуратура-Шумен съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишния С.Р., извършил грабеж на сума пари и златни накити при условията на опасен рецидив и причинил средна телесна повреда на своята жертва – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 3 и 4 във връзка с чл. 198, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, буква „Б“ от НК.

На 24 септември 2021 година, малко след полунощ, обвиняемият влязъл в дома на 82-годишна самотно живуща жена от село Тодор Икономово. Тя усетила това и опитала да изгони нашественика. Мъжът успял да сломи съпротивата й, като блъснал и ударил жената. Взел и брадвичката, с която тя опитала да го прогони.

С.Р. поискал пострадалата да му даде парите, с които разполагала, като я обиждал и заплашвал. Накрая жената му дала 200 лева, също два златни пръстена и обеци. След като обвиняемият напуснал дома й, възрастната жена повикала свои съседи на помощ, извикани били полицейски и медицински екип.

Прегледът на жертвата на грабежа установил, че тя има фрактура на раменна кост и се налага да бъде оперирана.

Около 03:00 часа, на същата нощ, С.Р. бил задържан от служители на ОД на МВР – Шумен. Той е добре известен на органите на реда, осъждан е многократно за кражби, като три пъти бил лишаван от свобода за различни периоди от време. В него били намерени 50 лева, за които се установило по категоричен начин, че са част от инкриминираните пари.

С постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжната прокуратура в града мъжът е оставен в ареста за срок до 72 часа, с цел да бъде доведен в съда за постановяване на мярка за неотклонение.

Окръжният съд одобри искането на прокуратурата и задържа под стража 44-годишния обвиняем. Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Pin It on Pinterest