Оставиха в ареста граничен полицай, обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества

  Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Тома Я., привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на наркотични вещества.

Това Я. е обвиняем за извършено престъпление по чл. 354а, ал.1, предл. IV от НК, изразило се в това, че около 07:00 часа, на 26.07.2021 г., в с. Крушовец, в багажника на лек автомобил марка „Тойота“, без надлежно разрешително, държал е цел разпространение високо рисково наркотично вещество, – коноп /канабис, марихуана/ с общо нето тегло 5733, 590 грама разпределени в 12 броя полиетиленови плика. Повдигнатото обвинение е за тежко умишлено престъпление , за което се предвижда наказание Лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

         Настоящият съдебен състав направи едно разумно предположение за възможността обвиняемия да е автор на деяние, за което му е повдигнато обвинение. Налице е и реална опасност Тома Я. да осъществи ново престъпление, която не би могла да бъде осуетена от ограничението да не напуска жилището си при поставяне в условията на „Домашен арест“. Тази опасност съдът изведе на първо място от опитите на обвиняемия да осуети разкриването на престъплението. На следващо място начина на извършване на настоящото деяние, броя и начина на опаковане, общото тегло и това на отделните разфасовките – всички, с изключение на две са били от по близо 500г, според Бургаският окръжен съд сочи, че дейността му е само стадий от по-мащабна престъпна дейност. „Длъжностното качество на обвиняемия, на когото са били възложени функции по охрана на държавната граница на страната към ГПУ- Малко Търново и по повод на които функции той се е придвижвал с лекия автомобил, очевидно не са оказали възпиращо въздействие върху мотивите и подбудите му за стореното. При това положение няма как да се очаква, че семейната среда на обвиняемия би осигурила такова възпиращо въздействие, още повече, че то е било същото и по време на осъществяване на деянието.“, пише в мотивите на Окръжен съд – Бургас.

         Определението може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок.

Pin It on Pinterest