Осъдителна присъда за транспортно престъпление

По внесен от Окръжната прокуратура във Варна обвинителен акт, състав на съда призна за виновен в извършване на престъпление по транспорта Р.К., на 19 години.

На 10.09.2019 г. на междуселищен път Варна – Белослав, на разклона за с. Звездица, подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, свързани с максимално разрешена скорост и при ограничение от 50 км/ч управлявал автомобила си с около 80 км/ч. При извършване на ляв завой изгубил контрол над МПС, чиято задна част се поднесла надясно. Колата напуснала платното и се блъснала в крайпътно дърво. Пострадал спътникът на водача. За да бъде изваден от автомобила, се наложило използването на моторен хидравличен агрегат за рязане и разпъване на купето. Въпреки проведените реанимационни и интензивни болнични грижи, близо месец по-късно, той починал.

Р.К. е предаден на съд за деяние по чл. 343 ал.1 б. „в“ от НК. В разпоредително заседание признал вината си и поискал съкратено съдебно следствие.

След преквалифициране на деянието по чл. 343а б. „б“ от НК (по-леко наказуем състав за оказана помощ от страна на виновния водач), му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от една година. По силата на специалните съдопроизводствени правила на съкратеното следствие това наказание е редуцирано с една трета и му е определено такова в размер на осем месеца. Отчитайки чистото съдебно минало, липсата до този момент на допуснати нарушения за Закона за движение по пътищата и младата му възраст, съдът е определил това наказание да бъде условно, с три годишен изпитателен срок. Освен това, Р.К. е лишен от право да управлява МПС за срок от една година.

Окръжна прокуратура Варна няма да протестира присъдата.

Pin It on Pinterest