Осъдиха сърбин за контрабанда на марихуана

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Хасково е осъден  Й.Р., на 29 г., сръбски гражданин, за това, че на 1.03.2020 г., през ГКПП – Гюешево, обл. Кюстендил и през ГКПП – Капитан Андреево, обл. Хасково, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително с автобус марка „Скания“, пренесъл през границата на страната от Република Северна Македония в Република България и направил опит да пренесе през граница на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – марихуана,  с общо нето тегло от 32 932  грама, на обща стойност от 131 729 лева – престъпление по чл. 242, ал.2, вр. чл. 26, ал. 1  от НК.

И за това, че на същата дата от ГКПП – Гюешево“, обл. Кюстендил до ГКПП – Капитан Андреево“, обл. Хасково на териториите на областите Кюстендил, София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково, без надлежно разрешително държал с цел разпространение в автобус,марка „Скания“, високорисково наркотично вещество в особено големи размери, – марихуана, общо нето тегло от 32 932 грама – престъпление по чл.354а, ал.2, изр. 2-ро, пр. 2-ро, вр.ал.1, изр. 1-во, пр. 1-во от НК.

Окръжен съд – Хасково е наложил на Й.Р. за двете престъпления общо наказание от 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 50 000 лева .

Обвиняемият Й.Р. работел като шофьор в транспортна фирма. Той изпълнявал курсове с автобус от Сърбия до Германия, Франция и Швейцария. В края на февруари 2020 г. от фирмата му възложили да откара един от автобусите за ремонт до гр. Бурса, Турция. Преди да потегли от Сърбия, Й.Р. се съгласил да прекара 33 пакета с марихуана, които укрил във фабрична кухина, намираща се между багажното и тоалетното отделения на моторното превозно средство. Той приел поръчката от негов познат – сърбин, който обещал да му плати 3 000 евро. Пратката трябвало да бъде предадена на мъж, който щял да чака на магистралата, близо до гр. Бурса.  На 1 март 2020 г. обвиняемият пристигнал на ГКПП „Гюешево“, преминал успешно митническия пункт и продължил движението с инкриминирания товар през територията на страната ни. На ГКПП – Капитан Андреево при опита му да напусне Република България в посока Република Турция автобусът бил отклонен за щателна митническа проверка, при която били открити 33 пакета с марихуана, с тегло 32 932 грама на обща стойност 131 729 лева.

Присъдата на Окръжен съд – Хасково подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Pin It on Pinterest