Осъдиха сърбин за бездимни цигари без бандерол

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия И.Х., сръбски гражданин, обвинен за извършено от него престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

Той се е признал за виновен за това, че около 02:30 ч. на 08.09.2019 г., на трасе „Входящи товарни автомобили“ на Митнически пункт Калотина, държал акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия.

Управляваният от него камион с ремарке пътувал от Сърбия за Турция през България, когато бил отклонен за проверка. При сканиране с рентген били набелязани области с необичайна плътност, а при последвалата физическа проверка митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ открили в шофьорската кабина 3163 кутии бездимни цигари марка „Heets“. Общата им стойност възлиза на 18 345,40 лева, а неплатеният акциз 4 491,46 лева.

Наложеното на подсъдимия Х. наказание е девет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Предметът на престъплението – нагреваеми тютюневи изделия, са отнети в полза на държавата.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Pin It on Pinterest