Осъдиха непълнолетен, извършил грабеж

По обвинение на Окръжна прокуратура-Велико Търново, 15-годишен  ученик бе осъден за грабеж – престъпление по чл. 199, ал.1 т. 3 пр. 2 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1 т. 2 от от НК.

Обвиняемият бе признат за виновен за това, че на 14.05.2021 г. в гр. В. Търново, на главна улица, действайки като непълнолетен, но като разбирал свойството и значението на деянието си и могъл да ръководи постъпките си, извършил грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда на пострадалата. Непълнолетният отнел от владението на жената чужди движими вещи – дамска чанта с намиращи се в нея сума от 1250 лв., документи и вещи на обща стойност 1291,04 лв., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Той блъснал силно жената и издърпал от ръцете ѝ дамската чанта, като при последвалото падане, възрастната жена получила счупване на ребра.

За извършеното деяние, на обвиняемия е наложено наказание осем месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок, като е уведомена местна комисия по ЗБППМН за организиране на възпитателните грижи спрямо непълнолетното лице.

Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени.

 Делото е приключило с одобрено от съда споразумение, което има последици на влязла в сила присъда.

Pin It on Pinterest