Осъдиха мъж от Добрич, опитал да убие съпругата си с незаконно притежаван пистолет при условията на домашно насилие

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич осъдиха мъж на 53 години, опитал да убие съпругата си с незаконно притежаван сигнално – газов пистолет със заличен номер и преработен в боен, в условията на домашно насилие.

М.К. призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Състав на Добричкия окръжен съд, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура и го акумулира, определи подсъдимият да бъде „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата.

Мъжът и съпругата му били в процес на развод. Заради домашно насилие била издадена ограничителна заповед на обвиняемия по Закона за защита от домашно насилие от Районен съд – Добрич.

На 26 юни 2020 година М.К. отишъл да вземе голямата си дъщеря от тренировка по тенис. След това двамата отишли на адреса, където съпругата му живеела с двете им деца. По-малкото било на детска градина. Тримата били в стаята, когато изведнъж мъжът извадил пистолет и започнал да заплашва съпругата си, че ще я гръмне и ще се самоубие. Разправията и заплахите продължили около 3 часа.

Тъй като станало време да бъде прибрано от детската градина по-малкото дете, тримата напуснали жилището. М.К. излязъл от входната врата и тогава съпругата му успяла да я затвори, той останал извън входа. Заради действията й мъжът произвел изстрел във вратата, дочупил с ръка стъклото, промушил ръката си и започнал да стреля във входа. С най-малко два от изстрелите уцелил жена си и по чудо не ранил дъщеря си. 

Експертна справка показала, че оръжието му било преправено в боен газов пистолет.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.

Pin It on Pinterest