Осъдиха инвалид за обсебване на средства

53-годишният Симеон Ч. ще търпи наказание 10 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

До наказанието се стигна, след като мъжът е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Каварна за противозаконно обсебване на чужда движима вещ – престъпление по член 206, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

53-годишният подсъдим претърпял ампутация на крака през 2007 г. На 26 май 2016 г. подал документи в дирекция „Социално подпомагане“ в Каварна за отпускане на целева помощ за закупуване на бедрена модулна протеза, както и принадлежности към нея. Агенцията за социално подпомагане отпуснала сумата от 3882 лева на Симеон Ч.

Още на 16 юни 2016 г., когато получил в банковата си карта парите за протезата, подсъдимият заедно с жената, с която живеел на семейни начала,  изтеглил 3200 лева. На следващия ден – и останалите 680 лева. Вместо да плати изработката на протезата, Симеон ги похарчил за лични нужди. Платил  погребението на баща си и раздал част от парите на братята си. 

След като не представил в определените срокове документи, които да удостоверят целевото разходване на отпуснатите средства, била издадена заповед Симеон Ч. да възстанови преведената сума.

Днес съдебният състав на Районния съд в Каварна уважи и гражданския иск на Агенцията за социално подпомагане. Осъденият ще трябва да възстанови сумата от 3558 лева, тъй като междувременно върнал 321 лева.

Присъдата на съда е била постановена при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Тя подлежи на обжалване и протест пред Добричкия окръжен съд.

Pin It on Pinterest