Осъдиха ефективно мъж, причинил смъртта на пешеходка в пътен инцидент

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна осъдиха 57-годишния С.А. за това, че при управление на моторно превозно средство, по непредпазливост причинил смъртта на пешеходка, пресичаща на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. последно, б. „Б” във връзка с чл. 343, ал. 1, б. “В” от НК.

Мъжът призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и заяви, че желае делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Така състав на Варненския окръжен съд, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура, определи присъда в размер на 3 години „лишаване от свобода“, при общ режим на изтърпяване. С.А. е лишен и от правото да управлява моторни превозни средства за срок от 5 години.

Инцидентът възникнал рано сутринта на 14 септември 2020 година на варненски булевард. Жертвата пресичала пътното платно на сигнализирана пешеходна пътека. Жената успяла без проблем да премине през дясната лента за движение, тъй като водачът на движещия се там автомобил я видял и спрял, за да й даде предимство.

В лявата лента се движел обвиняемият С.А, който също видял пешеходката, но не намалил скоростта си на движение, която по-късно била установена на 70,55 км/ч, и не спрял, за да я пропусне. Така се стигнало до пътно-транспортното произшествие. От удара тялото на жената изхвърчало във въздуха, а след това паднало на платното за движение. Пристигналият екип на спешна помощ само констатирал смъртта й. Видно от заключението на назначената съдебно-медицинска експертиза, причина за смъртта на възрастната жена е пряко свързана с причинените й от удара травми.

Присъдата на Окръжен съд-Варна подлежи на въззивна проверка пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Pin It on Pinterest