Осъдиха двама шофьори за независимо съпричиняване на катастрофа, при която е загинал пътник, а друг е бил ранен

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив са осъдени двама шофьори за причиняване на катастрофа по непредпазливост при условията на независимо съпричиняване. Делото е протекло по съкратеното съдебно следствие.

Окръжен съд – Пловдив е признал за виновен А. К.за това, че на 7 август 2019 г., в гр. Пловдив, на кръстовището на бул. Цариградско шосе“ и ул. „Удроу Уилсън“, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил „Хюндай Соната“, е нарушил правилата за движение по чл. 37 ал. 1 изр. 1 от Закона за движение по пътищата – при завиване наляво не е пропуснал насрещно движещ се автомобил, и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с подсъдимия  В. И. е причинил смъртта на П. К. /настъпила на 19 август 2019 г. в болнично заведение/ и средна телесна повреда на Г. Д., изразяваща се в счупване на дясната раменна кост с разместване, довело до трайно затрудняване движенията на горен десен крайник –  престъпление по чл. 343 ал.4  вр. чл. 342 ал.1 от Наказателния кодекс.

Съдът е наложил на А.К. наказание от 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“при първоначален „общ“ режим и лишаване от правото да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.

Окръжен съд – Пловдив е признал за виновен и В. И. за това, че на 7 август 2019 г., в гр. Пловдив, на кръстовището на бул. Цариградско шосе“ и ул. „Удроу Уилсън“, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил „Ауди А6“ , е нарушил правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с А. К. е причинил смъртта на П. К. /настъпила на 19 август 2019 г. в болнично заведение/ и средна телесна повреда на Г. Д., изразяваща се в счупване на дясната раменна кост с разместване, довело до трайно затрудняване движенията на горен десен крайник, поради което и на основание чл. 343 ал.4 вр. ал.3 вр. чл. 342 ал.1 от Наказателния кодекс.

На В.И. е наложено наказание от 2 години и 4 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и пробационна мярка – задължителни периодични срещи с пробационен служител по утвърден график. Със същата присъда той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Pin It on Pinterest