Осъдиха двама мъже, откраднали тръби от ВиК дружество в Добрич

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) наложи ефективни присъди от 8 години „лишаване от свобода“ на подсъдимите Р.Г. и С.К. за кражба на тръби за водоснабдяване.

Двамата мъже имали и съучастник, който получи условна присъда.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич подсъдимите са признати за виновни от Окръжния съд за това, че в периода ноември 2011 г. – март 2012 г. в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства, отнели тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на Добрич от терасите на р. Дунав“ (в землищата на села в областите Силистра и Добрич). Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай на престъпление по чл. 196а вр. чл. 195, ал. 1, т. 2 и т. 4 пр. 1 и 2 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Р.Г. и С.К. бяха осъдени от Окръжен съд-Добрич като получиха наказания „лишаване от свобода“ от по 10 г. и конфискация на имоти и движими вещи. На третия им съучастник – К.Ц., бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. Съдът уважи предявения от гражданския ищец „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД иск за сумата от 6 695 708 лв.

С решение на Апелативен съд-Варна присъдата е изменена. Прието е, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец, като кражбата е на стоманени тръби с обща дължина от 28 188 м, общо тегло 7 795 787 кг, на обща стойност 15 398 040,58 лв. Намалено е наказанието „лишаване от свобода“ на К.Ц. от 5 на 3 г., отложено с изпитателен срок от 5 г.

Съставът на ВКС приема, че касационните жалби са частично основателни, и с решение от 18 март 2021 г. изменя решението на Апелативен съд-Варна и намалява размера на наложените присъди от 10 на 8 години „лишаване от свобода“.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Pin It on Pinterest