Осъдиха дъщеря, убила баща си

И бащата и дъщерята злоупотребявали с алкохол, при което подсъдимата ставала раздразнителна и агресивна.

 Тя страдала от лека олигофрения, а баща й имал множество заболявания, като в последните години бил почти сляп.

На 28.11.2019 г. след като заедно употребили алкохол, двамата се скарали. Подсъдимата взела от масата кухненски нож и нанесла бързо и със значителна сила пет прободно порезни наранявания в областта на гърдите на пострадалия и една порезна рана по лявото коляно. Прибрала се в стаята си заедно с ножа и залостила вратата. По-късно влязла при баща си, видяла, че е безжизнен и разбрала, че е починал.

След полунощ се обадила на телефон 112 и заявила, че е намерила пострадалия в безсъзнание, като му тече кръв от врата. Пристигналите на място екипи на полицията и на ЦСМП констатирали смъртта, но не и престъплението. Подсъдимата била насочена към личния лекар на баща й, за да бъде издаден смъртен акт и трупът – погребан.

На следващия ден, при подготовката на трупа за погребение, братът на пострадалия установил, че същият е пронизан многократно в гръдния кош. Отново била повикана полиция, като при започналото разследване били установени оръжието на престъплението и зацапани с кръв дрехи на подсъдимата.

Окръжна прокуратура Варна била уведомена и поела ръководството над досъдебното производство.

Е. М. била привлечена като обвиняема за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 вр. чл. 115 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна – за убийството на рождения си баща и задържана под стража.

На 18.11.2020 г. състав на Окръжен съд Варна я е признал за виновна по предявеното обвинение и й е наложил наказание лишаване от свобода за срок от осемнадесет години, което да търпи при първоначален строг режим в затвор.

С оглед събраните по делото доказателства и заявената позиция в обвинителната реч, Окръжна прокуратура Варна няма да протестира тази присъда.

Pin It on Pinterest