Осъдиха чужденец, недекларирал 108 600 евро при преминаване на границата

Подсъдимият И.Я., привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Кюстендил, се е признал за виновен за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК – незаконно пренасяне на валута през границата на страната.

Около 13 ч. на 20.08.2020 г. гражданинът на Северна Македония И.Я. пристигнал на Митническия пункт в Гюешево. При влизане на територията на България мъжът не изпълнил задължението си да декларира наличните у него парични средства в размер, превишаващ 10 000 евро. С действията си чужденецът нарушил разпоредбите на Валутния закон, с което е извършил престъпление по Наказателния кодекс на Република България.

При проверка, извършена от митнически служители, е било установено, че И.Я не е декларирал сумата от 108 600 евро. По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, приключило със споразумение между страните. Същото е било одобрено от съда.

С определението на съда на подсъдимия Я. е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Веществените доказателства – предмет на престъпното деяние, в размер на 108 600 евро, са върнати на чужденеца.

Pin It on Pinterest