Осъдиха баща и син на „Пробация“, включваща и 160 часа безвъзмезден труд, за нарушаване на задължителна карантина

По две досъдебни производства на Районна прокуратура – Хасково са осъдени Ш.А., на 46 г., и сина му – Х.А., на 22 г., за това, че  на 27.03.2020 г. в гр. Хасково са нарушили мерки, издадени против разпространението на заразна болест по хората – т. 6 от Заповед № РД-01-130 от 17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването на Република България /изм. със Заповед № РД-01-140/19.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването на Република България/, издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето, чл. 29 от Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната – като лица по т. 1 от посочената Заповед, поставени под карантина с Предписание на РЗИ – Видин, не са спазили срока от 14 дни под карантина и са напуснали мястото, на което са посочили, че ще пребивават, а именно – адрес в гр. Хасково, като деянията са извършени по време на извънредно положение, свързани със смъртни случаи във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19, обявено с Решение на 44-то НС на Република България от 13.03.2020 г. за обявяване на извънредно положение върху цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал. 1 от НК.

По споразумения на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрени от Районен съд – Хасково, на Ш.А. и на Х.А са наложени наказания „Пробация“ със следните мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година и шест месеца, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година и шест месеца и „Безвъзмезден труд в полза на обществото“  в размер на 160 часа за срок от една година и шест месеца.

Ш.А. и Х.А. са баща и син. На 20 март 2020 г., те се върнали от Германия, като трябвало да изпълняват задължителна карантина на един и същи адрес в гр. Хасково. На 27 март 2020 г., полицейски служители извършили проверка в дома им и установили, че двамата отсъстват. След като се свързали по телефона с тях, бащата и сина обяснили, че отиват на погребение на свой близък в града.

Определенията за одобряване на споразуменията на Районен съд – Хасково са окончателни.

Pin It on Pinterest