Осъдиха 21-годишна жена за неполагане на грижи за собственото си дете, вследствие на което то е починало

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив е осъдена М.М., на 21 г., за това, че на 9 февруари 2018 г., в с. Б., обл. Пловдив, е причинила другиму – на собственото си дете /бебе на един месец/ смърт по непредпазливост, като не е закупила на детето предписаните от лекар-педиатър медикаменти и не е провела нужното лечение с тях, както и не е съобщила на същия лекар при контролния преглед на 8 февруари 2018 г., че детето не приема предписаната терапия и в резултат са настъпили бронхопневмония и мозъчен отток, като бронхопневмонията е довела до остра дихателна недостатъчност и настъпила впоследствие смърт – престъпление по чл.122 ал. 1 от Наказателния кодекс.  Районен съд-Пловдив наложи на М.М. наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“  условно с три години изпитателен срок. Делото се разгледа по съкратеното съдебно следствие, като М.М. призна фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и изрази съжаление за стореното.

21-годишната М.М. живеела на съпружески начала с Я.Я.  Двамата имали три деца. През февруари 2018 г., най-малкото от тях – момче, родено през януари същата година, се разболяло.  Майката го завела на лекар, който извършил преглед. Той изписал медикаменти, но М.М. не закупила нито едно лекарство.  На 8 февруари 2018 г.  тя отново завела бебето на контролен преглед, но не съобщила на лекаря, че детето не приема предписаните лекарства, за да може да й се издаде направление за постъпване в болница, което е щяло да се случи. Състоянието на детето се влошило и то починало на 9 февруари 2018 г.

Според тройната съдебномедицинска експертиза, назначената терапия с медикаментите е била адекватна за заболяването на детето, но понеже не е приемало терапията, състоянието му  се усложнило, бързо се развила бронхопневмония, довела до остра дихателна недостатъчност и настъпила смърт.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.

Pin It on Pinterest