Окръжната прокуратура във Варна протестира оправдателна присъда на подсъдим за опит за убийство на бездомник

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд срещу произнесената от състав на Варненския окръжен съд присъда на подсъдимия Георги Ф. 43-годишният мъж е бил предаден на съд за опит за убийство на бездомник – престъпление по член 115, във връзка с член 18, ал. 1 от НК.

С присъдата си съдът признал за невиновен подсъдимия за това престъпление и го осъдил за нанасяне на средна телесна повреда на пострадалия бездомник. На Георги Ф. било наложено наказание 3 години лишаване от свобода, които заради съкратено съдебно следствие съдът намалил с една трета и определил подсъдимият да търпи наказание 2 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.

Предявеният граждански иск от пострадалия за претърпени имуществени и неимуществени вреди съдът оставил без уважение като недоказан. Георги Ф. е осъден да плати направените по делото разноски в размер на 2254 лева.

На 15 декември 2019 г. след 21 часа пострадалият Мирослав, който бил бездомник и наркозависим, влязъл в двора на къща, като прескочил оградата. Имотът бил собственост на майката на Георги Ф. и неин роднина, но бил изоставен и често в него влизали различни хора. В двора и в самата къща Георги отглеждал три кучета, които хранел всеки ден.

Мирослав събирал метални отпадъци от контейнерите за смет и ги предавал в пунктове за изкупуване на вторични суровини. В двора намерил старо метално корито, взел го, прескочил отново оградата и напуснал имота. Георги Ф. наблюдавал действията му от паркиран на улицата микробус. Излязъл, настигнал Мирослав, хванал го отзад за връхната дреха и го съборил на земята.

След това му нанесъл побой с метална тръба, като ударите – повече от 20, предизвикали силна болка у бездомника. Мирослав крещял, а виковете му били чути от живеещите в съседния блок. От терасата една от свидетелките извикала на Георги да спре да удря падналия на земята мъж, друг съсед също извикал на нападателя да спре.

Заради намесата на съседите подсъдимият Георги Ф. се качил в микробуса си и потеглил. Малко по-късно се върнал отново, приближил се до лежащия на земята Мирослав и го ритнал няколко пъти.

По сигнал, подаден от живеещите в блока, пристигнал полицейски патрул и екип на спешна помощ. Сигнал на тел. 112 подал и самият подсъдим, като обяснил, че бил нападнат с нож от един наркоман, и посочил улицата, на която е станало това. Същата защитна версия Георги Ф. поддържал и по време на привличането му като обвиняем.

Пострадалият Мирослав бил отведен в болница и настанен в неврохирургично отделение с контузия на мозъка и други травми по главата и тялото и с опасност на живота.

Pin It on Pinterest