Образувани са 3758 досъдебни производства за производство, държане и разпространение на наркотици

3101 специализирани операции по противодействие на разпространението на наркотици са проведени в страната.

На 04 март 2020 г., със заповед на главния прокурор на районните и окръжните прокуратури, бе разпоредено извършването на проверки съвместно със служителите на Министерството на вътрешните работи срещу производството, държането и разпространението на наркотични вещества, с приоритет – районите на учебните заведения.

От началото на м. март до края на м. септември 2020 г. са проверени общо 5066 училищни райони и прилежащи територии. В хода на специализираните полицейски операции, под ръководството на прокуратурата, са разкрити 170 нови места за продажба на наркотични вещества. За производство, държане и разпространение на наркотични вещества са задържани 4140 лица. За посочения период са образувани 3758 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 354 а-354 в от НК.

В резултат от проведените специализирани операции на територията на цялата страна са иззети общо над 674 кг марихуана, над 6000 кг канабис, над 6 кг хероин, над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, както и 3 422 бр. таблетки амфетамин, над 7 кг в различни разфасовки и над 100 таблетки метамфетамин, над 14,5 кг и над 1 900 таблетки екстази, над 3 кг нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.

Във връзка със заповедта на главния прокурор Иван Гешев на територията на гр. София от тази сутрин се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на разпространението на наркотични вещества в районите около училищата.

Pin It on Pinterest